Nyt on #PainavaSyy toimia!

– ensimmäiset työntekijöihin kohdistuvat heikennykset tulevat voimaan jo ensi vuoden alussa Olet ehkä törmännyt somessa hashtagiin PainavaSyy. Kyse on SAK:n, ammattiliittojen ja niiden jäsenten yhteisestä tekemisestä, jolla tuodaan esille ja vastustetaan Orpon-Purran hallituksen työntekijöihin ja työttömiin kohdistamia epäoikeudenmukaisia heikennyksiä.

Olet ehkä törmännyt somessa hashtagiin #PainavaSyy. Kyse on SAK:n, ammattiliittojen ja niiden jäsenten yhteisestä tekemisestä, jolla tuodaan esille ja vastustetaan Orpon-Purran hallituksen työntekijöihin ja työttömiin kohdistamia epäoikeudenmukaisia heikennyksiä.

Hallitus haluaa tehdä työlainsäädäntöön ja lakko-oikeuteen merkittäviä muutoksia. Lisäksi hallitusohjelmassa on iso liuta sosiaaliturvan heikennyksiä, muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan ja asumistuen raju leikkaaminen. Suuri osa näistä on jo valmistelussa.

Monien näistä leikkauksista ja lakimuutoksista on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden aikana, ensimmäisten jo vuoden 2024 alussa. Nyt on siis kiire toimia, jos haluamme, että hallitus arvioi suunnitelmiaan vielä uudestaan.

Työntekijöiden asemaa heikentävät muutokset ja lakko-oikeuden rajoittaminen hyödyntävät yksipuolisesti työnantajia, eikä niillä ole merkittävää vaikutusta valtion talouteen. 

Orpon-Purran hallitus haluaa esimerkiksi rajoittaa työntekijöiden oikeutta ja mahdollisuuksia protestoida, muuttaa ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi, helpottaa työntekijän irtisanomista ja määräaikaisten työsuhteiden käyttämistä. Nämä muutokset ovat työntekijöille huonoja, sillä ne lisäävät työelämän epävarmuutta.

Sosiaaliturvan leikkauksista kärsivät paitsi työttömät myös pienituloiset työntekijät. Kyse ei ole vähäisistä leikkauksista. Esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaaminen tarkoittaa ennen työttömyyttä 2500 euroa kuukaudessa ansainneelle ja noin 1500 euroa ansiopäivärahaa saavalle henkilölle noin 300 euron pudotusta päivärahaan jo kahden kuukauden työttömyyden jälkeen. Hallitus poistaa myös ansioturvan lapsikorotukset. 

Hallitusohjelma on kaiken kaikkiaan työntekijöille hyvin epäoikeudenmukainen. SAK ja ammattiliitot ovat vaatineet, että hallitus selvittää päättämiensä toimien vaikutusta ja esimerkiksi sosiaaliturvaan tehtävien leikkausten yhteisvaikutuksia. 

Hallitus perustelee heikennyksiä kilpailukyvyn parantamisella ja valtion velkaantumisella, joka edellyttää säästöjä. Monet taloustutkijat ovat kuitenkin huomauttaneet, että hallituksen toimilla ei saada merkittäviä säästöjä tai uusia työpaikkoja. Suomen kilpailukyky suhteessa verrokkimaihin on kunnossa.

SAK:n ja ammattiliittojen tehtävä on puolustaa työntekijöitä. Siksi emme voi hyväksyä leikkauksia ja heikennyksiä, jotka osuvat yksipuolisesti työntekijöihin, työttömiin ja pienipalkkaisiin. 

Orpon-Purran hallituksen leikkauslista

Työehtojen heikennykset

 • Ensimmäisestä sairauspoissaolopäivästä ei makseta palkkaa
 • Vuorotteluvapaa lakkautetaan
 • Työntekijän irtisanomiseen riittää ”asiallinen syy”, nykyään laissa on ”asiallinen ja painava syy”.
 • Mahdollisuutta poiketa työlainsäädännöstä laajennetaan: Työpaikoilla voi sopia lain määräyksiä heikommin ilman luottamusmiestä
 • Vuoden määräaikainen työsopimus ei vaadi erityistä perustetta 
 • Työriitojen ratkomista vaikeutetaan rajoittamalla valtakunnansovittelijan toimintamahdollisuuksia
 • Lomautusten ilmoitus- ja neuvotteluaikoja lyhennetään
 • Takaisinottovelvoite ei enää koske alle 50 henkilön yrityksiä

Lakko-oikeiden rajoitukset

 • Oikeutta tukilakkoihin ja poliittisiin lakkoihin rajoitetaan
 • Lakkoon osallistuneelle työntekijälle tulee 200 euron sakko, jos lakko todetaan laittomaksi
 • Lakkosakkoja korotetaan roimasti

Sosiaaliturvan leikkaukset

 • Työttömyysturvan lapsikorotukset poistetaan
 • Ansiopäivärahaa leikataan kahden kuukauden työttömyyden jälkeen
 • Työttömyysturvan omavastuuaikaa pidennetään
 • Palkkatuettu työ ei kerrytä ansiopäivärahan työssäoloehtoa
 • Ansiopäivärahan saamiseen tarvittavaa työssäoloaikaa pidennetään
 • Työttömyysturvan työssäoloehto euroistetaan
 • Asumistukea leikataan
 • Työsuhteen päättyessä maksettava lomakorvaus estää työttömyysetuuden saamisen korvauksen jaksotusajalta
 • Toimeentulotuen saamista vaikeutetaan
 • Poistetaan ensimmäisen 16 arkipäivän ajalta korotettuna maksettava vanhempainraha
 • Työttömyysturvan ja asumistuen työssäkäyntiin liittyvät suojaosat, jotka mahdollistava sen, että etuuden eivät leikkaudu pienistä työtuloista, poistetaan
 • Aikuiskoulutustuki lakkautetaan
 • Ikääntyvien työttömien turvaa heikennetään

Miten sinä voit osallistua?

 • Jaa tietoa työpaikallasi 

Oma ammattiliittosi ja SAK tuottavat paljon materiaalia, jota voi jakaa tai käyttää taustana, kun keskustelet hallituksen toimista työpaikallasi. Voit tulostaa esimerkiksi leikkauslistan netistä osoitteesta  www.sak.fi/painavasyy.  

 • Osallistu tapahtumiin, vetoomuksiin ja mielenilmauksiin

Joukkovoima on tehokas tapa tulla kuulluksi. Osallistu ja jaa tietoa ay-liikkeen tai muiden toimijoiden tilaisuuksista: katso tapahtumakalenteri ja ilmoittaudu mukaan (9.9. Turku, 9.9. Oulu, 16.9. Järvenpää, 16.9. Kuopio, 16.9. Tampere).

 • Jaa, tykkää ja kommentoi somessa #PainavaSyy

Käytämme hastagia #PainavaSyy. Seuraa sitä ja levitä viestiä eteenpäin reagoimalla. 

Linkki esitteeseen: https://www.sak.fi/serve/painavasyy-esite

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *