#JärkeäJyväskylä – virkamiehet konsultin talutusnuorassa

Jyväskylä on aloittanut jo perinteeksi muodostuneet yt-neuvottelut jälleen kesäkuussa 2020. Tämänkertaisissa yt-neuvotteluissa on lähtökohdaksi asetettu 180 henkilön vähennystarve.

Pontta palveluiden heikentämiselle on haettu sarjasaneeraajakonsultin raporteista. Konsultin täysin ideologisen, kaupungista kaupunkiin samanlaisena toistuvan ja vielä keskeneräisen selvityksen taakse näyttävät nyt piiloutuvan niin virkamiehet kuin poliitikotkin.

Virkamiehet toimivat kuitenkin virkavastuulla ja toiminnan tulisi olla objektiivista eikä jatkuvaa leikkaus- ja ulkoistamispolitiikkaa suosivaa. Päättäjät taas toimivat kansalaisilta vaaleissa saamansa mandaatin turvin.

Kaupunkilaiset eivät ole antaneet sellaista mandaattia, jossa palveluita vuosi vuodelta tietoisesti heikennetään. Eikä sellaista, jossa kaupungin työntekijöitä kuritetaan ja lakisääteisiä mitoituksia jätetään kylmästi noudattamatta.

Pohjaa työntekijöiden vähennystarpeelta vievät sekä valtion budjettiriihessä osoittama rahoitus lakisääteisiin tehtäviin ja erillisrahoitus korona-ajan toimintaan.

Aito neuvottelu puuttuu ja yt-lakia rikotaan

JHL:n edustajat ovat tuoneet joka kokouksessa konkreettisia vaihtoehtoja, kuten veronkorotus, investointien priorisointi ja kattavan varahenkilöjärjestelmänluonti. Heitä ei kuitenkaan ole kuultu eikä mahdollisuutta aitoon neuvotteluun ole toteutettu.

Kaupunki myös rikkoo kuntien yt-lakia räikeästi jättämällä toistuvista vaateista huolimatta toimittamatta ajoissa ja riittävän kattavasti tarvittavat tiedot neuvottelijoille. Hätäisesti edellisenä yönä kasaan kyhätty materiaali esitetään ensimmäistä kertaa neuvottelijoille kokouksissa.

Vakava viesti virkamiehille ja päättäjille: kunnallisten palveluiden alasajo riittää

Koska henkilöstön edustajia ei ole aidosti kuultu eikä todesta otettu, on JHL kysynyt näkemyksiä suoraan Jyväskylän kaupungin palveluksessa työskenteleviltä jäseniltään.

Kyselyyn vastasi lähemmäs 600 jäsentä, suurkiitos heille aktiivisuudesta. Kyselyyn vastanneista 86 % koki, että ei ole turvassa leikkauksilta. Jopa 98% on sitä mieltä, että kunnallisten palveluiden alasajo riittää.
Tämä on vakava viesti virkamiehille ja päättäjille meiltä kaikkien hyvinvoinnista sekä palveluista vastaavilta, äärimmilleen venyneiltä työntekijöiltä.

Jyväskylän kaupungin työntekijät ansaitsevat kunnioitusta! Työntekijöillä täytyy olla resurssit tehdä työtään eettisesti ja lain mukaan edes hetken ilman pelkoa lomautuksista ja irtisanomista.

Kimmo Ahonen
Kirjoittaja on Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL 616:n puheenjohtaja Jyväskylästä

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisen mielipidepalstalla 1.10.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *